onsdag den 27. februar 2013

Herslev Bryghus - Høstbryg Hyben 6,2%

I de sidste par uger har vi fået brygget en masse spændende øl ude på Nørrebro bryghus som chokolade ale, Peber øl og skærgårds porter. De seneste nye der er kommet på fad er Den svenske kok som er en witbier og en cider der er lavet i samarbejde med Claus Meyer.

Det er dog ikke det eneste sted jeg er, jeg er også ude på Herslev bryghus hvor vi er 2 gange om ugen og brygger 2-3 øl på 2 dage.

Denne øl er af typen fruit beer og er brygget med bygmalt, rugmalt, humle, hybenblomster, hybenskaller og gær. Den holder 6,2% alk.

Det er en mørk ravfarvet ufiltreret øl med lyse orange noter, skummet er flot, hvidt og cremet. Duften er karamel, appelsin, krydret malt toner og sirup. Konsistensen er dejlig lækker cremet med super fylde og dybde, let perlende og fint krydret ale. Smagen er ret sød, den har dog en fin bitterhed til sidst. Smagen er præget af karamel, appelsin og rugbrød. Som nogen måske allerede har opdaget så har jeg overhovedet ikke nævnt hyben og det er af den simple grund at jeg ikke smager hyben overhovedet, der står dog på etiketten at det skulle give sødme til øllet og som sagt så er den sød men synes mere det er karamel sød. Den minder mig mere om en pale ale end en fruit beer.

Den skuffer mig desværre i og med at der er "lovet" hyben i øllet.

Karakter 2+

Nørrebro Bryghus - Stuykman Wit 5,0%

Flere og flere bryggerier er begyndt at brygge med økologiske råvarer. Nørrebro Bryghus har siden 2008 brygget økologiske øl, den første af slagsen var stuykman wit da den kom på flaske, de andre har siden følget trop.

Det er dog kun på flaske de brygger økologisk og ikke inde på deres brewpub, men tror os på et tidspunkt at det bliver økologisk.


Stuykman wit er af typen belgisk witbier og er brygget med vand, pilsner/hvede malt, humle, koriander, pomerans og belgisk witbiergær. Den holder 5,0% alk.

Den er gul, ufiltreret med fuldstændig hvidt flot cremet skum, den ligner fuldstændig saftevand på farven. Duften er præget af citron, koriander og blomster på en meget mild og forfriskende måde. Konsistensen er lækker cremet og god fylde. Smagen er sød uden at blive for sød, med en krydret eftersmag af koriander. Smags noterne tæller også citron, honning, blomster og citron skal. Det er en meget let drikkelig øl der vil passe perfekt til en varm sommerdag.

Helt klart en af de bedre på flaske, kan klart anbefales.

Karakter 4

tirsdag den 26. februar 2013

Thisted Bryghus - Limfjordsporter (Double Brown Stout) 7,9%

Efter både min bror og jeg er blevet glade for det gode øl, er min far os begyndt at kigge efter det lidt specielle øl. Forleden kom han dog forbi med noget øl (plus en åbnet øl) fordi det helt mørke øl er han absolut ikke glad for, han vil meget hellere have det lyse.

En af dem var denne Limfjords porter som jeg kun har smagt 1 gang før for lang tid siden.


Denne porter fra Thisted er måske en af de ældste sorte øl i gadekæret, jeg ved ikke hvilken der kom først. Den har været på markedet i mere end 10 år. Thisted bryghus kalder den "øllets gentlemen", en øl til de fine herrer.

Den er af typen porter og er brygget med bygmalt, humle, lakrids, vand og gær. Den holder 7,9 % alk.

Øllet er fuldstændig sort og skummet er cremet og næsten ligeså sort som øllet. Den har en blid duft af røg, lakrids og ristede noter. Man fornemmer først lidt sød lakrids, ristede noter og kaffe, hvorefter røg smag overtager det hele. Bitterhed fornemmer jeg slet ikke i dette bryg, ikke fordi at det skal være en markant bitterhed men bare en lille smule. Jeg synes ikke den er særlig afstemt i forhold til hvad jeg havde forventet, røg eftersmagen hænger ved. Dog har den en rigtig god konsistens der har masser af god fylde og dybde som helt klart trækker den op.

Til prisen er den rigtig god, det er ikke den bedste porter jeg har smagt men jeg synes nu den er meget god.

Karakter 4

søndag den 24. februar 2013

Refsvindinge Bryggeri - Røde Mor 4,6%

I nat bliver de eftertragtet Oscars uddelt til nogle af eliten indenfor film verdenen og som jeg har gjort de sidste mange år så skal jeg se det.

Denne gang har jeg tænkt mig at tage en øl til, jeg har ikke nogen specielt film øl men i stedet denne "musik" øl.

Navnet kommer nemlig af gruppen "Røde Mor" hvor Troels Trier var frontman og en gruppe billedkunstnere. Jeg har ikke den store kendskab til både det ene eller andet da der var langt før min tid. Dog kan du læse lidt om det her.

Røde mor er af typen pilsner og den er brygget med bygmalt, humle, vand og gær udover det er der blevet tilsat farvestof. Den holder 4,6% i alk.

Øllet er ravfarvet (deraf navnet ville mit gæt være), skummet der er luftigt har også rødlige noter. Duften er en smule humlet og blomstret samt et snert af karamel. Konsistensen er ganske cremet og har en ok fylde samt fint let perlende. Smagen er dog ikke det helt store hip hurra, en god bitterhed og en smule sødme der vander alt for hurtigt ud til ingenting. Humle og lidt karamel er alt hvad man får ud af smagen. En meget let drikkelig øl.

En lidt kedelig øl der ikke har særlig meget at byde på men et godt valg til dem der vil det meget enkelt.

Karakter 2

torsdag den 21. februar 2013

Stensbogaard - IPA 5,3%

Jeg vil starte med at lægge ud med en opfordring til alle de fede ølbloggere der sidder og blogger lystigt derud af om alle de dejlige øl som vi alle kan lide. Kasper og Sandra fra Hulumus Lupulus blog har startet en gruppe inde på facebook der hedder "danske ølbloggere", kom glad her

Stensbogaard begyndte at brygge sine første øl i slutningen af 2006. De laver kun begrænset øl da de for det meste kun brygger i weekenden. Øllet kan man primært kun finde i special forretninger men har dog også set dem i enkelte supermarkeder.

Den er af typen india pale ale (IPA) og er brygget med kornmalt, humle, honning, vand og gær. Den holder 5,3% alk.

Den har en mørk rav farve med et rødligt skær. Skummet er hvidt men har os små rødlige toner, det er cremet og kronen holder hele vejen ned. Efter man er begyndt at arbejde som "brygger" så er man også begyndt at genkende nogle af de humle dufte man oplever i øl, i denne øl der oplever jeg præcis det, jeg kan dog ikke sætte navn på de humler men det er hvert fald noget jeg kan genkende. Duften er sjovt nok lidt sødt af honning og humle. Smagen har en meget aromatisk smag af humle der først er en smule sød men derudover tager bitterheden over. Konsistensen er godt cremet med god fylde.

En god og velfungerende IPA.

Karakter 4.

tirsdag den 19. februar 2013

Halsnæs Bryghus - Vådbinder 7,6%

Jeg er gået i gang med at lave opskriften på en pilsner øl som jeg skal brygge i weekenden, egentlig ville jeg gerne have puttet noget specielt i den pilsner men det er endnu ikke sæson for dette "produkt" endnu så jeg laver endnu en pilsner senere hen når tidspunktet er der.

Udover det skal jeg have flasket en af øllene der står og lagrer, en af de kommende dage.


I morgen eller en dag i denne uge skal jeg op og se Halsnæs bryggeriet, af den grund har jeg i dag åbnet op for deres sorte sortiment øl. Navnet kommer af at der hvor Halsnæs bryggeri holder til nu, tidligere var et vådbinderi, det er et sted man binder net og garn til de lokale fiskere.

Vådbinder er af typen porter og er brygget med 6 forskellige bygmalte, vand, brun sukker, humle og gær. Den holder 7,6% alk.

Det første man tænker når man ser indholdet af denne øl "Sort" for ja den er sku da sort, nu er det jo ikke det der gør en porter god, men mere smagen, duften, fylde og hvor godt det hele er bikset sammen. Sort er dog et godt tegn når det nu er en porter. Det er lige før at skummet er ligeså sort som øllet, det er et rigtig flot cremet skum. Jeg fornemmer rigtig meget chokolade og en smule kaffe i duften, det plejer også at være de 2 dufte plus de mørk ristede noter, man kendetegner oftest ved en porter. Selvom der ikke er noget imperial over den så har den stadig en super konsistens, virkelig cremet og absolut god dybde/fylde. Den har en lækker smag af chokolade, kaffe, honning og mørk ristede noter der til sidst slutter af med en kaffe bitterhed.

Hvis man er glade for de sorte øl så er dette ikke et bryg man bør gå glip af.

Karakter 5

lørdag den 16. februar 2013

Nørrebro Bryghus - Bombay Pale Ale 6,5%

Her i fredags eller den kommende uge kommer der en ny øl inde på Nørrebro Bryghus, hvilket navn den præcis kommer til at hedde ved jeg ikke endnu men den er af typen ESB (Extra speciel bitter) det er en type som ikke er særlig kendt for de fleste. Jeg har smagt på den hele vejen til hanen og jeg er meget spændt på den, det er også den første øl jeg var med til at brygge.



Denne Bombay pale ale er Nørrebro Bryghus svar på en india pale ale. Den er blevet brygget med bygmalt, humle, vand og gær. Den holder 6,5% alk.

Den er klar og gylden med cremet hvidt skumkrone, den ligner meget en pilsner, den er måske lidt mere disset i farven end en pilsner. Den har en klar duft af citrus og humle, duften måtte godt være mere markant. Konsistensen er cremet men mangler fylde (selvom de skriver den har stor fylde) og dybde, den bliver lidt for vandet til sidst. Den har en god sødme der kører godt med de frugtige noter før den bliver overtaget af humlen og bitterheden som bliver overtaget til sidst af en tør humle finish.

Den smager egentlig fint men man skal nærmest holde den kørende for at smagen ikke skal ryge ud for hurtigt.

Karakter 3

Three Towns Indepentdent Brewers - Sailor 5,0%

I dag har vi en debut på dags ordenen, dette er den første svenske øl jeg skal anmelde. Det er selvfølgelig ikke noget Sverige er specielt kendt for, det første man tænker på når man tænker Sverige og gastronomi er de svenske kødboller.

Øllet stammer fra fantom bryggerne Three Towns som brygger deres øl på Åbro Bryggeri der ligger i Vimmersby. Det er det samme sted hvor Premium beers får brygget deres fake "Brøckhouse" øl.


Flasken er meget dekorativ og lavet af plastik, det er faktisk et kort med et skib på, man kan nok ikke misforstå sailor navnet til denne øl. Af type er det en lager/pilsner øl, den er brygget med vand, malt, humle og gær. Alkoholen er på de 5,0%

Det er en gylden klar øl med kridhvid skum. Konsistensen er jeg mest overrasket over da det egentlig er fint cremet, god fylde og fint perlende. Duften er måske lidt for passiv og giver lige en snert fornemmelse af blomster. Smagen er måske der hvor det går helt galt, humlen er alt for meget neutral, det er som om de har glemt aromaen. Midtvejs dukker der en syrlighed op som bliver sat til side af en smule humle bitterhed og til sidst ender det med en vandet smag. Den er dog let drikkelig og hvis man skulle finde den til et par kroner stykket så ville det være et fint køb men ikke noget jeg vil anbefale herfra.

Karakter 1+

fredag den 15. februar 2013

Krenkerup - Rauch Bier 5,2%

Nu er det endelig blevet weekend og den har jeg tænkt mig at kickstarte med en øl.

Krenkerup har eksisteret siden 1367 men bryggeriet blev først besluttet i 2007 og det første bryg blev sat over i 2008.

Den er af typen Rauch bier og er brygget med vand, malt, humle og gær.

Den har en klar ravfarve og hvidt cremet skumkrone med rødlige noter. Konsistensen er godt cremet og lækker fyldig. Jeg fornemmer en smule røg, karamel og korn i duften. I smagen kommer røgen også frem, røgen overstråler heldigvis ikke de andre noter og bliver heller ikke for meget. Udover det så fornemmer man også karamel, korn og frugt i smagen.

Mild og letdrikkelig øl som jeg er positivt overrasket over. Har det lidt svært med røg øl men denne er en af de bedre.

Karakter 4

tirsdag den 12. februar 2013

Gourmetbryggeriet - Bock² 7,2%

Jeg har fået tilføjet Høkeren og Cafe In De Vrede ind under "De Tørstige". Cafe In De Vrede var vi på sidste sommer men anede ikke de havde en hjemmeside indtil for nogle dage siden. Jeg havde købt nogle tipster gavekort til Høkeren som jeg brugte i sidste uge, et specielt udvalg af øl, mange øl som jeg ikke har set andre steder.

Man hører tit om at der er bryggerier der bliver overtaget af andre bryggerier og Gourmetbryggeriet er desværre ikke noget undtagelse, det er Harboe der har opkøbt det. Det værste ved at større bryggerier overtager de små er at standarden falder og der ikke sker andet end det faste sortiment. Der er ikke nogen forsøgsbryg eller nye øl der rammer butikkerne.

Bock² er af typen doppelbock og den er brygget med vand, bygmalt, hvedemalt, humle og gær. Den holder 7,2% alk.

Øllet er en klar ravfarvet doppelbock, med et luftigt skum. Duften har en mild og sød form af karamel, malt og rosiner. Konsistensen er egentlig godt cremet men alligevel til sidst føles det lidt som vand i munden, hvordan de har gjort det må jeg stille spørgsmål tegn ved men det er nok kun Harboe der kan gøre så noget. Smagen er desværre alt for sød til mig, lige til allersidst får man en fornemmelsen af alkoholen som lige markere sig overfor modtageren. Karamel og maltsødme er det eneste jeg får i smagen, bitterheden fanger jeg ikke eller smagen af humle. Det er synd der ikke er mere modspil til sødmen.

Egentlig synes jeg ikke den er dårlig men heller ikke noget wow, den er måske mest af alt bare ret anonym.

Karakter 2

fredag den 8. februar 2013

Jinnks Bryghus - J-Ale 4,5%

Her på mandag skal jeg ud og fiske med min kære far og min storebror. Hvis det bliver til store fisk så skal jeg nok smide dem op på siden her.

Så er vi kommet den næste øl fra Jinnks bryghus, eller rettere sagt den første der blev lavet. Det er 1 år siden min bror begyndte på sit hjemmebryg og valget blev en ganske normal ale, som har fået det logiske navn J-Ale.


Den sidste øl havde ingen etiket men som sagt tidligere så har de andre øl etiketter og det kan ses på billedet.

Øl typen er selvfølgelig ale og den er blevet brygget på malt ekstrakt, humle, gær og vand. Den holder 4,5% i alkohol.

Jeg er ikke en stor fan af malt ekstrakt, men når det er sagt så er det en god måde at lære at brygge øl på. Det er bare ikke noget der holder i længden. Farven er klar mørk gylden og har fuldstændig hvidt skum, skummet er luftigt men det holder dog hele vejen ned. Konsistensen er egentlig okay cremet, kulsyren er let perlende. Den mangler dog dybde og smagen holder ikke ved. Den dufter egentlig ganske fint den har noter af karamel og humle. Som nævnt så mangler den en længere varende smag, men af det der kan fornemmes er karamel, græs, humle og frugt.

Et fint første bryg men de øl der er kommet efter er også blevet bedre og det skal man jo også gerne blive med tiden. Denne øl kan ikke købes i forretningerne.

Karakter 2

onsdag den 6. februar 2013

Det Lille Bryggeri - Celebration Ale# 1 Brown Ale 5,3%

Den 1 September sidste år havde det lille bryggeri 10 års fødselsdag, i den anledningen kom de ud med 10 øl (1 for hvert år). En serie de kalder Celebration Ale.

Jeg fik ikke købt andre end denne ene der fulgte med en gaveæske på 3 øl som jeg købte til Ølfestivalen sidste år. Jeg har dog smagt Celebration ale#9 som jeg smagte hos en ven.


Celebration ale#10 var hemmelig indtil den 1 September hvor den blev lanceret som velkomst øl, jeg kan dog sige at det var en hyldeblomst champagne ale som i mine øjne passer meget godt som en velkomst øl. Du kan læse om øllene på 3 forskellige links her, her og her.

Denne Celebration ale#1 er selvfølgelig en Brown ale og er blevet brygget med malt, humle (Nelson Sauvin og Chinook), gær og vand. Den er også blevet tørhumlet. Den holder 5,3% alk.

Øllet er brunt med beige luftigt skum. Skum kronen holder det meste af vejen ned. Den har en mild og blid duft af nødder, karamel, humle, blomster og frugt. Konsistensen er fint cremet, dog er der lidt for meget kulsyre i. Det er forskelligt hvordan folk ser brown ales, denne er ret humlet i forhold til andres brown ale der er mere sød i det. Jeg hælder mest til en humlet brown ale, men igen det er smag og behag. Det er en meget balanceret øl, bitterheden skærer hverken for meget igennem eller sødmen bliver for sød. Den starter netop med at være lidt sød hvorefter bitterheden kører på til sidst. Smagsnuancerne er nødder, dadler, humle, korn, karamel og frugt.

En ret god øl der godt kan anbefales, hvis den stadig er i butikkerne?!

Karakter 4.

tirsdag den 5. februar 2013

Nørrebro Bryghus - Ravnsborg Rød 5,5%

Til at begynde med troede jeg at alle flaske øllene blev brygget på Nørrebro Bryghus, det gør de også kan man sige bare ikke på bryghuset i København.
De har en "fabrik" liggende i Hedehusene som producere alle de flaske øl der rammer butikkerne så, undtagen dem der hedder Limited release som kommer fra bryghuset inde i København. Næsten alle øl der bliver serveret på fad inde på Nørrebro Bryghus er så tilgengæld os blevet brygget der.


Denne øl stammer så fra fabrikken i Hedehusene, i starten bryggede de ikke økologisk, men efter et stykke tid begyndte de at smide økologisk malt og humle i.

Den er af typen amber ale og er blevet brygget med vand, bygmalt, humle og gær. Den holder 5,5% alk. Navnet Ravnsborg kommer fra gaden (Ravnsborggade) der ligger i forlængelse af den gade som Nørrebro bryghus ligger på altså Ryesgade.

En meget flot og rødlig amber ale med hvidt skum der har lidt farve noter. Duften er proppet med frugter og karamel. Smagen er dog langt mere kedelig og mangler klart dybde og fylde. Af de ting der kan nævnes er en smule frugt men smager holder bare ikke ved og fader næsten ligeså hurtigt ud som den kom. Konsistensen er tæt på vand og er ikke særlig spændende. En smule bitterhed som finish.

Den er meget let drikkelig og også en god tørst slukker men smagsmæssigt mangler den meget.

Karakter 2

Skands - Svovlstikke Øl 6,5%

"Svovlstikkerne er en velgørende forening i Næstved/Sydsjælland. Vi indsamler midler til julepakker til trængte børnefamilier i Næstved og omegn. Læs mere her."

Det er hvad der står på etiketten. Jeg købte denne øl ude i Maltbazaren og fik at vide at det gik til et godt formål og det må man sige det gør. Jeg vil meget gerne opfordre andre til at købe dette bryg og det kan man gøre her.

Øllet er af typen belgisk ale og er brygget med vand, bygmalt, humle og gær. Den holder 6,5%.

Den er mørk med et rødligt skær, skummet er hvidt, fint cremet og holder det meste af vejen ned. Duften er præget af rosin, karamel, dadler og frugt noter. Den har en god fyldig konsistens, der ligger godt i munden med skummet. Den har gode smagsnoter af karamel, rosiner, frugter og en lidt maltet karakter. En fin og enkel belgisk ale, men ikke på højde med mange af de andre belgiske øl.

Karakter 3

fredag den 1. februar 2013

Tuborg - Rød 4,3%

Puha så er det endelig weekend, og i denne weekend skal der holdes fødselsdag for Aida, både lørdag og søndag. Det skal nok blive rigtig hyggeligt.

Jeg er gået i gang med at brygge endnu en øl, jeg vil ikke ud med så meget andet end at det er en lys øl og den os bliver givet væk gratis men igen i et begrænset omfang, mere info når vi nærmer os det endeligt resultat.


Egentlig drikker jeg ikke rigtig Tuborg (kun hvis jeg får det serveret) men da jeg så denne rød Tuborg hos Bjergtrolden viste jeg godt at det kun er 1 gang om året (maj måned) at de laver denne. De fleste husker måske bedre reklamen "Grobut Dør....snart" det gør jeg hvert fald selv. Jeg kunne desværre ikke finde den men jeg fandt nogle af de andre her.

Rød Tuborg er af typen dunkel og er brygget med vand, bygmalt, byg, humle og gær. Den holder 4,3% alk.

Den har en rødlig/kobber farve og skummet hvidt og faktisk ganske flot cremet, skumkronen holder os hele vejen ned. Den har en sød duft af karamel og korn. Kulsyren er meget lav men tilpas mindre ville have været for lidt. Den er ret sød i det og er præget af karamel, korn og en smule frugt noter. Den mangler dog dybde, den starter meget godt men til sidst bliver den ret vandet i smagen dvs ingen smag til sidst. Det skal dog siges at den er meget let drikkelig.

En okay øl men heller ikke mere end det, kan være den var bedre i gamle dage.

Karakter 2.