lørdag den 17. august 2013

Skands - Håndbryg No1 6,1%

Dagens øl er en samarbejdsbryg mellem Skands og Kvickly Allerød. Kvickly Allerød afholde en konkurrence om hvem der kunne lave den bedste sensommer øl. Vinderen blev Morten Altorp.

Den er af typen engelsk pale ale. Den er brygget af bygmalt, vand, humle og gær. Den holder 6,1% alk.

Det er en kobberrød øl med hvid skumkrone. Den har en dejlig duft af karamel og frugt. Konsistensen er okay, den mangler bare lidt mere fyldighed. Smagen er præget af karamel, frugt og brød. En sød øl der godt kunne bruge lidt mere humle og bitterhed.

Karakter 2+.

onsdag den 14. august 2013

Midtfyns Bryghus/De Molen - X Porter 8,0%

Dagens øl er fra Midtfyns bryghus og De Molen (et hollandsk bryggeri) som lavede en øl sammen efter de havde stået i samme bod på ølfestivalen 2010. Resultatet blev denne X porter. Som også er en gave fra min søde kæreste.

Den er af typen imperial porter. Den er brygget af bygmalt, humle, vand og gær. Den holder 8,0% alk.

Den er fuldstændig sort med et cremet brunligt skum. Det er en meget behagelig duft af kaffe, chokolade, lakrids og en smule humle som må betegnes som meget positivt, jeg synes det er sjældent at man kan fornemme humlen i sorte øl selvom det ikke skal dominere så skal det stadig have lov til at byde ind med noget. Konsistensen er spot on, lækker cremet og så er den let drikkelig. Jeg fornemmer tydelige noter af kaffe, lakrids, chokolade og en anelse røg med brændte undertoner, selvom det ikke virker af så meget så har denne øl altså en fantastisk balance gang som virkelig kører for den.

Jeg vil klart anbefale denne øl, den skal absolut smages af alle der har interesse i øl.

Karakter 5

onsdag den 7. august 2013

Stensbogaard - Modnet Pale Ale 5,2%

Dagens øl kommer fra det Fynske bryggeri Stensbogaard på Midtfyn.

Den er af typen American pale ale. Den er brygget af bygmalt, humle, honning og gær. Den holder 5,2% alk.

Det er en gylden/ravfarvet øl med hvidt skum. Jeg fornemmer karamel, humle, malt og honning i duften. Den har en udmærket konsistens som gør sit uden at stråle for meget. Den pale ale har modnet mere end hvad typisk pale ales gør, om det gør den mere kompleks eller noget andet ved jeg faktisk ikke, men den fejler absolut intet. Den er mere sød end bitter, for min skyld måtte den godt have været mere bitter og mere humle aroma over den. Den smager af malt, karamel, frugt, citrus, humle og blomster.

En ganske god veludviklet øl, kunne jeg sagtens købe igen.

Karakter 3+

mandag den 5. august 2013

Svaneke - Brown Ale 5,0%

Som fortalt tidligere så er min øl sådan set helt færdig lavet og drikkeklar. Jeg vil lidt senere smide den ind på "Krogager Bryghus" siden med billede og hvor mange der er på lager og derefter er det først til mølle. Jeg bliver desværre nød til at tage lidt penge i pant for flasken da jeg ikke ligefrem vælter i flasker. Jeg melder ud i en anmeldelse når den er kommet op.

Den sidste øl i dag kommer fra Svaneke bryghus på Bornholm, det er ganske enkelt deres bud på en brown ale.

Typen er som sagt en brown ale. Den er brygget af bygmalt, vand, humle og gær. Den holder 5,0% alk

Den er faktisk rigtig flot klar kobber farve med hvidt skumkrone der holder. En lidt blandet modtagelse møder min næse, lidt karamel, nødder og rosiner dog en meget svag og mild duft. Den har en okay cremet konsistens men den holder ganske enkelt ikke ved, bliver lidt vandet til sidst. Smagen minder sådan set lidt om duften, der er karamel, nødder, rosiner og malt på en sprød og krydret måde. Man smager hvad man dufter. Generelt sød øl med et lille touch af bitterhed fra humlen.

Jeg kan huske jeg købte den til 10 kr sidste år, til den pris er der jo ikke meget man kan klage over, uanset prisen så er den okay men ikke en jeg vil købe igen.

Karakter 2.

Refsvindinge - Ægte Fynsk Fy & Bi 5,6%

Da der var bryggeriernes dag i år var jeg et lille smut på Refsvindinge bryggeriet på Fyn. Der købte jeg blandt andet denne øl. Et bryg i samarbejde med Vestfyn, en jubilæumsøl men hvilket jubilæum ved jeg ikke.

Den er af typen mørk ale. Den er brygget af bygmalt, vand, humle og gær. Den holder 5,6% alk.

Det er en klar ravfarvet øl med en lille hvid skumkrone. Den har en rar, mild og sød karamel duft, meget behagelig. En meget cremet og lækker konsistens, tilpas dybde og fylde. En meget enkel øl, den smager af karamel, malt, frugt og farin. Det er ikke en smagssensation på nogen måde egentlig bare sød og let bitter men den er simpelthen bare så enkel at den er rigtig god. Det er absolut en jeg sagtens kan forestille mig at købe igen.

Karakter 3.

søndag den 4. august 2013

Pladderballe Bryghus - Kakerlakpuler 5,5%

Pladderballe bryghus er et fantom bryggeri som faktisk blev brygget hos slotsbryggeriet føniks, de gik dog konkurs for 1 år siden og derfor er brygningen af Pladderballe øllene rykket til Svaneke bryghus på Bornholm.

Den er af typen stout. Den er brygget med bygmalt, humle, vand og gær. Den holder 5,5% alk.

Det er en helt sort øl med brunt skum. Den har en skarp duft af lakrids og kaffe. Den har en lidt tyndere vandet konsistens men som dog også gør den mere let drikkelig, jeg så den dog helst lidt mere tyk i det. Den har en ganske blød og rund smag af kaffe, lakrids, chokolade med ristede undertoner.

På trods af de "sjove" etiketter og Monrad & Rislund så burde de koncentrere sig lidt mere om det øl der kommes på flaskerne. Det er en okay stout.

-"Det er åndssvagt at dø af druk. Så kan man jo ikke få en bajer mere"

Karakter 2.

Nils Oscar - God Lager 5,3%

Sverige er måske ikke lige det land man tænker på når man siger øl, men der er altså bryggerier i Sverige som folk er begyndt at åbne øjnene op for. Et af dem er Nils Oscar bryggeriet der har ligget i Nyköping siden 1996. Før i tiden kunne man købe øllet i de danske supermarkeder, det er dog ikke tilfældet mere.

Den er af typen dortmunder. Den er brygget af malt, humle, vand og gær. den holder 5,3% alk.

Det er en klar gylden øl med en lille smule hvidt skum. En karamel og maltet duft. Konsistensen er egentlig positiv dejlig og lækker. Det er en øl med en generel maltet karakter hvor jeg måske os havde forventet lidt mere bitterhed og humle aroma over den, nu er jeg ikke så bekendt med denne type øl. Den har denne karamel aroma men også som om der er væltet en balje hø ned i øllet, det er hvert fald den eftersmag der popper frem i munden.

Det er en okay øl men ikke en jeg ville købe igen, jeg kunne dog godt tænke mig at smage nogle af deres andre øl de har i sortiment som f.eks deres barley wine.

Karakter 2.

Fuller's - Honey Dew 5,0%

Fuller's er måske, hvis ikke det største bryggeri i Storbritannien. De har dog også en lang historie helt tilbage fra 1800-tallet. Dog er det første gang jeg rigtig får mig en Fuller's øl.

Honey Dew er af typen golden ale, den er brygget af engelsk malt, humle, vand og gær. Den holder 5,0% alk.

En klar orange gylden øl med et lovende hvidt skum der dog falmede ret hurtigt. En dejlig sød honning og humle duft rammer straks næsen. Den har en lækker forfriskende og cremet konsistens. Smagen er dog uden tvivl det bedste ved øllet, jeg har aldrig fået en øl som denne hvor man virkelig kan smage honningen uden at det er for sødt og kvalmt. Bitterheden og sødmen er virkelig balanceret fantastisk, det kan godt være at det måske er en fabriks lavet øl, men det synes jeg ikke man kan smage og det kan Carlsberg godt lære noget af.

Jeg glæder mig allerede til den næste Fuller's øl.

Karakter 5.

lørdag den 3. august 2013

Brygværket - Herlig Humle 5,0%

Så er vi kommet til den sidste og afsluttende øl fra Brygværket.

Den hedder "Herlig Humle" og det er en American pale ale af type. Den er brygget af bygmalt, humle, vand og gær. Den holder 5,0% alk som de 2 forgående øl.

Det er en gylden, klar men dog rav farvet øl med hvidt skum. Frisk duft af humle der hopper lidt over i den søde karamel. Den har ligesom de andre også en rigtig god konsistens samt en fin let kulsyre. Det starter med en lille smule sødme af karamel som meget hurtigt bliver overtaget af en meget aggressiv krydret humle som til sidst efterlader en tør humlet fornemmelse i munden. Jeg kan rigtig godt lide humlet øl, men der skal også bare være den her balance mellem de forskellige typer humle, den her øl føles alt for ivrig.

Dette er stadig en god øl, ingen tvivl der men ikke den bedste american pale ale jeg har smagt.

Hvis jeg skulle vælge en øl fra Brygværket så skulle det være "Vild Hvede" det er klart den bedste af de 3 øl.

Karakter 3.

Brygværket - Mørk Malt 5,0%

Så er vi kommet til den næste i rækken af øl fra brygværket.

Mørk Malt er af typen brown ale, den er brygget af bygmalt, humle, vand og gær. Den holder 5,0% alk.

En brown ale er tit brun og den her er ikke nogen undtagelse, den er brun med hvidt skum. Den har en primær duft af humle og en smule nødder. Konsistensen er fin, godt cremet og kulsyren er helt tilpas. Den har en blanding af nødder, humle og karamel smag, den er generelt bitter med en tør eftersmag. Jeg savner den mere maltet karakter og smag, den kører i alt for mange retninger.

Denne lever ikke helt op til "Vild Hvede" som indtil videre har været klart bedst.

Karakter 2+


Brygværket - Vild Hvede 5,0%

Sidste år blev der åbnet op for et nyt kontrakt bryggeri der skulle lave kvalitets øl til fornuftige priser. Christian Skovdal Andersen (manden bag Beer Here og Ølfabrikken) og Henrik Kirkegaard (One Pint A/S) har slået pjalterne sammen og givet os Brygværket. Øl der kun bliver solgt hos Dansk supermarked altså Føtex, Bilka og Netto.

Jeg har fået erhvervet mig de 3 faste øl i sortimentet Vild Hvede, Herlig Humle og Mørk Malt. Deres 4 øl Bjældebryg er en sæson øl som kun kommer til jul. Jeg har smagt den og den var absolut ikke et hit. Jeg håber dog at de 3 andre øl kan give mig et bedre indtryk af øllet.

Jeg har valgt at lægge ud med Vild Hvede som er af typen hvedeøl, den er brygget af bygmalt, hvedemalt, humle, vand og gær. Den holder 5,0% alk.

Ved første øjekast ligner det ret meget en pilsner. Hvidt skum og gylden med et strejf af gul, forskellen må være at den her er lidt diset i det fra hvedemalten. Citrus, en smule hø, humle og honning blandet sammen til en mild og frisk duft. Den har en overraskende god konsistens, fantastisk cremet øl. Den har en frugtig aroma af citrus, banan, blomster og honning som skaber en behagelig og blød smag i munden. De skriver på bagsiden at gæren ikke dominerer og det må jeg give dem fuldstændig ret i. En dejlig let drikkelig øl

Meget positivt overrasket over denne øl, især når jeg tænker på bjældebryg (Puha). Den næste øl på bloggen bliver "Mørk Malt" og derefter "Herlig Humle"

Karakter 4. 

fredag den 2. august 2013

Stensbogaard - Belgian Blonde 6,3%

En længe ventet weekend med forhåbentlig masser af sol og varme. Det skal da lige fejres med en lille øl.

Dagens øl kommer fra det fynske bryggeri Stensbogaard, en belgisk inspireret blonde.

Den er af typen belgisk ale, den er brygget med byg-, hvede- og rugmalt, kandis, vand, humle og gær. Den holder 6,3% alk.

En diset mørk gylden øl med  hvidt skum, skummet skummer hurtigt væk, men det har jeg oplevet tit at det gør når det er blonde øl, det kan måske være at kulsyren er generelt ret høj. En dejlig frugtig og honning duft. En dejlig cremet konsistens, men jeg må dog tilføje at kulsyren stadig er for høj for min smag uanset om det er meningen eller ej. Den har en behagelig smag af frugt, honning, en smule citrus, malt, banan og humle. Balancen mellem det bitre og sødmen er næsten perfekt.

En lækker inspireret blonde, den bedste af de danske blonde jeg har smagt.

Karakter 4+

torsdag den 1. august 2013

Omnipollo - Nebuchadnezzar 8,5%

Her går man rundt og tror at det er en helt normal dag men mon ikke lige jeg blev taget ved næsen. Det er simpelthen IPA dag den 1. August, altså i dag.

Så jeg har kigget lidt på nettet om det her IPA dag og det er altså ikke vandvittig mange oplysninger der er, men det er fordi at det kun er 3 gang, det bliver fejret, det startede i 2011 og stammer fra USA. Det skulle efter sigende have været en afstemning om den mest populære type hvor IPA kom klart ind på en 1 plads. Derfra tog det hele storm og bum nu fejrer vi IPA dag.

Jeg har i dagens anledning valgt en imperial IPA fra Omnipollo som er et svensk kontrakt bryggeri der er startet op af Karl Grandin og Henok Fentie i 2010. Øllet er af typen imperial IPA, den er brygget med malt, havre, humle, vand og gær. Den holder 8,5%

Flot orange gylden farve med hvidt cremet skum der holder langt henne af vejen. Markant humle duft med lidt citrus, hø og honning noter. En super lækkert cremet konsistent, den fylder helt ud men bliver hverken for ivrig eller ækel. En lækker krydret humle bitterhed rammer først hvorefter en mere blød og sød honning falder ind og bløder det hele op, en tør græs smag ender denne dejlige øl.

En særdeles velsmagende overraskelse fra dette svenske kontrakt bryggeri.

Karakter 5.