tirsdag den 30. december 2014

Brasserie Caulier - Bon Secours Brune 8,0%

I det sydvestlige Belgium ligger der et mikrobryggeri ved navn "Brasserie Caulier" som har lavet mange forskellige øl i tidens løb. En af dem er denne "Bon Secours Brune"

Den er af typen "Abbey Dubbel". Den er brygget af vand, malt, sukker, humle og gær. Den holder 8,0% alk

Det er en mørk uklar øl med et let brunligt skum. Den har en duft af især chokolade/kakao og karamel. En rimelig god konsistens der fylder og varmer rigtig godt. Jeg fornemmer også den her chokolade/kakao fornemmelse i smagen og det er overraskende også det der dominere, derefter er det karamel, frugt og så den er varme som alkoholen giver. Fantastisk balanceret med sødme, bitterhed og den krydret note.

En virkelig god øl hvor man virkelig kan smage at her er det ikke humlen men malten der er den store stjerne.

Karakter 4

fredag den 26. december 2014

Vestfyen Bryggeri - Willemoes Jul 2014 8,0%

Siden 2006 har Vestfyen lavet Willesmoes Jul som her en serie af øl som man fast kan få i Coops butikker.

Det her bliver min sidste juleøl anmeldelse i denne omgang.

Den er af typen porter. Den er brygget af bygmalt, rug- og hvedeflager, vand, humle og gær. Den holder 8,0% alk

Den har en mørk dog klar farve med et beige skum. En spændende duft af karamel, lakrids, rugbrød og rosiner. På trods af at den kan se noget tynd ud så skal man ikke lade skindet bedrage for konsistensen er faktisk dejlig cremet og den fylder rigtig godt. Nu hvor det trods alt er en rug øl så smager den sjovt nok også hovedsaligt af rug, men der er også undertoner af lakrids, karamel, frugt og rosiner og så er der også en meget blid brændt tone i eftersmagen.

En virkelig god øl og de sidste 3 år har jeg kun haft gode oplevelser med Willemoes Jul.

Karakter 4+

torsdag den 25. december 2014

Stronzo - Nightmare Before Christmas 10,0%

Så er vi kommet til den sidste Stronzo juleøl i denne omgang. De kommende dage kommer der de resterende juleøl andmeldelser i denne omgang.

"Nightmare Before Christmas" eller som de også kalder den "Imperial Christmas Pudding Stout" er måske ikke lige det man spiser til julemaden men måske til desserten

Den er af typen imperial stout. Den er brygget af vand, malt, byg, havre, sukker, rosinsirup, humle, ingefær, kanel, nelliker og gær. Den holder 10,0% alk

Det er en fuldstændig sort øl med brunt skum der holder. En dejlig krydret duftblanding hvor især krydderierne virkelig får lov til at vise sig frem, den første indskydelse er helt klart jul. Jeg er vild med konsistensen, cremet og tyk med masser af fyldighed. Krydderierne kan absolut også smages i øllet og jeg vil endda tillade mig at sige at ingefæren giver et frisk krydret pust til den. En sød, krydret, bitter øl med brændte undertoner som er balanceret helt perfekt til mine smagsløg.

Fantastisk lækker øl, hvis jeg skulle være så heldig at finde en af de sidste på markedet så ryger den i kurven.

Karakter 5

Stronzo - Not At The Table Santa 9,0%

Så er vi nået den anden juleøl fra stronzo der måtte erklæres konkurs tidligere i år.

Den er af typen Abt/Quadrupel. Den er brygget af vand, bygmalt, sukker, rosinsuirup, humle og gær. Den holder 9,0% alk.

Det er en mørk øl med brunt skum der hurtigt forsvinder. Den har en sødlig vinøs duft af karamel, rosiner og dadler. Konsistensen er måske er så cremet som man kunne forvente, den har tilgengæld en udmærket fylde og kulsyren er også udmærket. Balancen er ikke lige i skabet som man ville sige, den er for sprittet, sødmen er skubbet helt i baggrunden. Der er smagsnoter af karamel, rosiner, malt, dadler, frugt og nødder.

En lidt kedelig øl der mister en del på grund af den sprittet fornemmelse men alt i alt er det en okay øl der måske ikke lige er den bedste ledsager til julemaden.

Karakter 2+

fredag den 19. december 2014

Stronzo - Bitter Bloody Christmas 6,2%

De 3 næste anmeldelser kigger jeg tilbage på Stronzo der desværre mætte dreje nøglen om tidligere i år. Det her er deres 3 sidste julebryg som de nu mente ville passe godt til julen.

Den første er deres "Bitter Bloody Christmas" en IPA i den lidt mørkere ende. Den er brygget af bygmalt, vand, humle og gær. Den holder 6,2% alk

Det er en ret mørk øl, ufiltreret og hvidt skum på toppen. Den har en forfriskende duft primært af humle, men også en anelse karamel. Kommer mere til at tænke på sommeren end måske lige julen. En fint cremet konsistens og let kulsyre. Ja vi kommer nok ikke udenom at dette er en humlet øl, derfor smager den også meget humlet og er ret bitter. Bitterheden har desværre mere overtag en sødmen og det er måske lidt ærgerligt nu hvor man rent faktisk har puttet en mørkere malt i og kan dufte karamellen. Så smagen er bare meget frugtig, humlet og blomstret.

Ikke nogen tvivl om at jeg synes det er en god øl, det jeg måske ikke helt forstår, hvorfor det mørke malt hvis det ikke giver noget til øllet? Det er vel det samme princip som med madlavning, lad være med at putte noget på tallerknen hvis du alligevel ikke skal spise det.

På trods af det smager den stadig rigtig godt men hvor den passer henne på julebordet er mig lidt en gåde.

Karakter 3+

torsdag den 18. december 2014

Kongens Bryghus (Husbryggeriet Jacobsen) - Julemumme 6,6%

Endnu en dag med juleøl. I dag er det fra "Kongens Bryghus" som altså bliver brygget hos Husbryggeriet Jacobsen. Kongens bryghus var engang Danmarks ældste bryghus der var tilknyttet Københavns slot. Siden lukningen er det blevet brygget af husbryggeriet Jacobsen.

Den er af typen traditionel ale. Den er brygget af vand, bygmalt, havre, hvedemalt, rørsukker, stjerneanis, kirsebærlikør, rosiner, nelliker, vanilje, humle og gær. Den holder 6,6% alk

Det er en klar ravfarvet øl med hvidt skum. Duften er en mild krydret blanding af karamel, nelliker og rosiner. Konsistensen er okay, men er mest domineret af kulsyren. Jeg synes at smagen den er meget ensrettet, selvom listen over ingredienserne er ret lang og umiddelbart lugter langt væk af en smagssensation så må jeg desværre være helt ærlig og bekende at det ikke lige er sådan det står til. Det eneste jeg lige kan fange i smagen er nelliker med en let sødme og svagt krydret.

Ret ærgerligt at en øl med så meget potentiale ikke kommer til sin ret. Det kunne have været sjovt at smage den som den præcis gjorde i gamle dage.

Karakter 2

onsdag den 17. december 2014

Williams Bros Brewing Co. - Nollaig 7,0%

Selvom vi i Danmark har rigtig meget juleøl og der hvert år formår at komme endnu flere danske juleøl i butikkerne så findes der altså også nogle gode indslag fra udlandet. Jeg har fået denne skotske juleøl fra Williams Bros Brewing Co.

Den er af typen Spice/Herb/Vegetable. Den er brygget af vand, bygmalt, humle, gran og gær. Den holder 7,0% alk

Det er en klar ravfarvet øl med et flot hvidt skum. Den har en blomstret, karamel og gran duft som går fint i spænd. På trods af at den kan se lidt tynd og kedelig ud så er det ikke tilfældet med konsistensen, den har masser af fylde og så holder smagen også. Smagen er præget af humle og dens bitterhed men du finder også en god mængde gran smag som harmonere godt med humlen. Den er mest bitter, sødmen skal der ledes lidt længere efter.

En sand overraskelse af hvor godt den egentlig smager og så er den oveni købet et frisk pust til alle de tunge øl der findes derude.

Karakter 4+

tirsdag den 16. december 2014

Brøckhouse - Julebryg 2008 9,0%

Så er vi endelig kommet til den sidste julebryg fra Brøckhouse, deres årgang 2008.

Vi har igen at gøre med en belgisk strong ale. Den er også brygget af følgende vand, bygmalt, hvedemalt, rørsukker, humle og gær. Den holder 9,0% alk.

Det er som sagt også en meget mørk øl med en fantastisk skumkrone der holder hele vejen i glasset. Den her øl er også ung i forhold til sine forgængere. Duften er sådan set det samme i alle julebryggene, der er dog derimod andre smage jeg fanger i denne som jeg ikke gjorde i de andre. Kaffe, lakrids og svagt brændte undertoner er de nye som giver lidt mere til det hele.

Helt klart en fornem øl og også den bedste jeg har smagt af alle sammen, en øl der godt kan gemmes men måskes egnes bedst indenfor 6 år.

Karakter 5


mandag den 15. december 2014

Brøckhouse - Julebryg 2007 9,0%

Så er vi kommet til den næstsidste Brøckhouse julebryg årgang 2007.

Den er af typen belgisk strong ale (Suprise!) Den er brygget af vand, bygmalt, hvedemalt, rørsukker, humle og gær. Den holder 9,0% alk

Det er ligesom alle de andre samme farve, men denne her har rent faktisk skum som holder. Den her smager mere frisk end årgang 2006, den er heller ikke så sprittet og så er den en anelse mere sød. For at opsummere på diverse punkter så er den meget ens med årgang 2006 som i duften og smagen byder på karamel, dadler, rosiner og malt.

Den her lander på samme karakter som årgang 2006, de er meget ens.

Karakter 4+

søndag den 14. december 2014

Brøckhouse - Julebryg 2006 9,0% alk

Som skrevet i det forgående indlæg, er jeg nu kommet frem til julebryg årgang 2006 fra Brøckhouse.

Typen er den samme som sidst altså en belgisk strong ale. Den er brygget med vand, bygmalt, hvedemalt, rørsukker, humle og gær. Den holder 9,0% alk

Det er en meget mørk øl med intet skum. Den minder rigtig meget i duften som 2005 årgangen med de her søde dufte altså karamel, dadler, rosiner og den mørke malt. Konsistensen er mindst ligeså cremet. I smagen ligger forskellen, den her er ikke ligeså sød men lidt mere sprittet, alkoholen er jo også lige steget med en halv. Smagsnuancerne ligger i samme boldgade og er da også det man forbinder med jul.

Den er virkelig god, men jeg har en sød tand så denne her er i min optik ikke ligeså god som årgang 2005.

Karakter 4+

Jeg følger trop i morgen med årgang 2007.

onsdag den 10. december 2014

Brøckhouse - Julebryg 2005 8,5%

Jeg har desværre ikke haft meget tid til at anmelde på det seneste og det har været en skam, især når julen står for døren og butikkerne bugner med juleøl i alle former og farver.

Mit blik vil være rettet mod nogle af de gamle julebryg men også nogle af de nye af slagsen.

Brøckhouse er jo bekendt gået konkurs men jeg vil kigge lidt nærmere på flere af deres gamle julebryg.

Den er af typen belgisk strong ale. Den er brygget af bygmalt, hvedemalt, humle, vand og gær. Den holder 8,5% alk

Det er en mørk øl med næsten intet skum, årsagen til det kunne være alderen på øllet (9 år er jo også en god sjat). Det er en sød og intens duft af karamel, dadler, rosiner og malt. Konsistensen er cremet med masser af fylde og dybde. Den smager egentlig som den dufter, meget ens og det er jo i sig selv ret godt. Den er nu også ret sød, balancen mellem alkoholen og det søde er velbalanceret. Det er nok ikke en øl jeg vil spise til den fede julemad men nok nærmere til en dessert eller for sig selv.

Det er en vidunderlig øl som stadig smager helt fantastisk.

Karakter 5

Den næste anmeldelse bliver Brøckhouse julebryg 2006